viernes, 17 de febrero de 2017

Falco Peregri 1 - Escaladors 0.

http://www.naciodigital.cat/manresa/noticia/65372/regulacio/escalada/montserrat/afavoreix/assentament/falco/pelegri


La regulació de l'escalada a Montserrat 

afavoreix l'assentament del falcó pelegrí








 La muntanya acull entre 50 i 60.000 escaladors cada any i els Agents Rurals només n'han sancionat set des de l'inici de la normativa, ara fa vuit anysA Montserrat hi ha més de 5.600 vies d'escalada i algunes d'elles passen per punts de nidificació d'aus com el falcó pelegrí, l'àliga cuabarrada o l'aufrany. La presència humana en aquestes zones pot fer fracassar el procés de nidificació, sobretot en els moments de zel i de posta. Per aquest motiu, l'any 2009 es va decidir regular l'escalada a Montserrat, ja que la muntanya és un referent per a la pràctica d'aquest esport a nivell mundial i cada any acull entre 50 i 60.000 escaladors. Vuit anys després, els Agents Rurals consideren que la regulació ha permès afavorir la presència de noves espècies com l'aufrany i l'assentament del falcó pelegrí. De fet, el cap dels Agents Rurals a la Catalunya Central, Jaume Torralba, ha constatat que la regulació ha permès que Montserrat s'hagi convertit en un "exportador" de falcons, un animal protegit per ser una espècie propera a l'amenaça. Des de la posada en marxa de la regulació, els Agents Rurals només han sancionat set escaladors.


Des de l'inici de la regulació de l'escalada a Montserrat, fa vuit anys, els Agents Rurals han realitzat 700 controls d'inspecció i, d'aquests, només set han acabat amb denúncia i, per tant, amb sanció. Una multa que, segons el cap dels Agents Rurals a la Catalunya Central, Jaume Torralba, pot anar dels 600 als 3.000 euros. 

El motiu de la sanció, en tots els casos, ha estat per fer cas omís de la senyalització que indica que no es pot escalar en la zona marcada a causa de la nidificació d'ocells. Pel que fa al perfil del denunciat, la majoria són escaladors joves. 

Montserrat ha acollit aquest dijous una reunió entre els Agents Rurals, el Patronat de la Muntanya de Montserrat, Mossos d'Esquadra, Bombers i escaladors per tal de fer balanç d'aquests set primers anys des de la posada en marxa de la regulació de l'escalada. 

El cap dels Agents Rurals a la Catalunya Central ha fet un bon balanç d'aquest període i ha assegurat que, gràcies a la seva posada en marxa, s'ha aconseguit mantenir estable l'assentament del falcó pelegrí o l'àliga cuabarrada i l'arribada de noves espècies d'aus com l'aufrany. A mode d'exemple, Torralba ha explicat que, cada temporada, neix una mitjana d'1,5 polls d'àliga cuabarrada. 

De la seva banda, des del Patronat de la Muntanya de Montserrat, una de les seves tècniques, Anna Fargas, ha admès que la posada en marxa de la regulació va ser "complicada" en un inici, ja que el col·lectiu d'escaladors no la va acceptar. "Els escaladors no ho complien, ens trencaven els cartells que fèiem sobre la regulació, però a partir de la divulgació s'ha aconseguit que els escaladors hagin entès el perquè i els arguments de la regulació i actualment el col·lectiu està valorant prou bé la regulació", ha explicat Anna Fargas. 

Entre 50 i 60.000 escaladors

L'escalada és una activitat de llarga tradició a Montserrat. La muntanya és un espai de referència per a la pràctica d'aquest esport a nivell mundial i, per això, l Patronat de la Muntanya de Montserrat treballa ara per conèixer quants escaladors visiten el massís cada any per tal d'evitar la seva concentració en punts molt concrets, sobretot a la cara sud del massís. 

Des de l'any 2014, a Montserrat ja no es pot obrir cap via nova d'escalada. Tanmateix, se n'han fet set d'il·legals -5 de les quals es va aconseguir detectar el responsable, que va haver de desmuntar-la i, en el cas de les altres dues, van ser els Agents Rurals els qui la van haver de desmuntar-. 



No hay comentarios:

Publicar un comentario